Építési tanácsok ha jó házat szeretnél

Építkezel? Jó ház kell?

Építkezel? Jó ház kell?

Generálkivitelezés vagy saját irányítás

Tudod egyszemélyben felügyelni az építkezést? Ha igen, ne habozz megtenni.

2017. január 29. - Építkeztem

workers-659885_640.jpg

 Mi is a generálkivitelezés? Ez a kifejezés nincs az építésügyi jogszabályokban meghatározva, ezért jogilag nem definiált. A köztudatban azt jelenti, hogy az építkezést teljes egészében egy vállalkozóra bízzuk.

Elemezzük tovább, mert nem ennyire egyszerű. Ha így szeretnénk építkezni, egyszerűbb lesz számunkra, mert nem mi foglalkozunk a folyamattal, csak megállapodunk és a kivitelező mindent megvesz és elintéz helyettünk. Ezzel együtt felelős a teljes folyamatért, foglalkoztatja, fizeti a műszaki ellenőrt, a szakági felelős műszaki vezetőket, vezeti az elektronikus naplót, alvállalkozókat vonhat be, akik munkájáért teljes felelősséggel tartozik. Tegyük fel a kérdést, jó ez így nekünk? Mert ha ezt választjuk persze nem nekünk kell bonyolítani az építkezést, minden felelősséget áttolunk a fővállalkozónak, aki vagy rendes és jól megoldja, vagy több gondunk lesz mintha egyedül vágtunk volna az egészbe.

Mit ronthat el a fővállalkozó?

1. Az általa fizetett műszaki ellenőr és felelős műszaki vezetők mivel nagymértékben tőle függnek, hajlamosak lehetnek elnézni dolgokat, vagy egyszerűen nem figyelnek oda kellőképpen a feladatukra. Ennek egyik következménye a rossz kivitelezés - ami magával rántja az egész építkezést - akár minden szakági munkában. A hibás szakipari munkavégzést könnyű eltakarni a tulajdonos elől, de ez később súlyos károkat okoz. A folyamatos tulajdonosi kontroll véleményem szerint a generálban is kötelező!

2. Rosszul vezetheti az elektronikus naplót. Persze ha a szerződésben kikötöd, hogy teljes mértékben felelős a napló vezetéséért, talán nem érhetnek problémák, mert az esetleges büntetést is neki kell majd állnia. De nem hiszem, hogy az ezzel kapcsolatos feszültség is hiányzik az építkezés során.

3. Nem a számodra legjobb anyagokat szerzi be tüzépről. Ez jelentősen befolyásolja az épület minőségét és persze később lesz drágább, amikor javítani kell a rossz vagy gyenge anyagminőségből eredő hibákat.

Ez csak néhány kiemelt példa, ennél sokkal több rosszat jelenthet a generál kivitelezés. Tisztelet a kevés kivételnek.

Mi van ha te választod ki a szakembereket? Mind a felelős műszaki vezetők, mind a műszaki ellenőr független a kivitelező vállalkozótól. Ez például azt jelenti, nem a vállalkozó érdekeit képviselik a munkafolyamatban, hanem a tulajdonosét, mert ő fizeti őket nem a vállalkozó. És a saját felelősségük is sokkal jobban előtérbe kerül, nem függenek a vállalkozótól, talán nem is ismerik, így legjobb tudásuk szerint, saját szakmai értékelésük alapján irányíthatják a munkálatokat.

Egy jó tanács: Ha van rá lehetőséged te magad irányítsd az építkezést! Ha segítségre van szükséged írj kommentet.

Következik: Mit tegyünk meg mindenképp az építkezés megkezdése előtt?

A bejegyzés trackback címe:

https://johazkell.blog.hu/api/trackback/id/tr1712166705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása