Építési tanácsok ha jó házat szeretnél

Építkezel? Jó ház kell?

Építkezel? Jó ház kell?

Építsünk, de milyet?

Ház kell, de nem tudjuk milyen legyen. A múltnak vagy a jövőnek építsünk?

2016. november 03. - Építkeztem

Amikor eldöntöttük, hogy belevágunk, fogalmam sem volt honnan induljunk. Ok, építsünk, de milyen legyen az a ház, amelyben remélem (talán) az unokáim is laknak majd. Ez csak egy dolog, fontos továbbá az értékállóság, korszerűség is. De milyen ma egy értékálló ház? Honnan induljunk ki, milyen tényezők legyenek elsődlegesek és melyekből engedhetünk?

Saját értékelésem szerint csak egy energetikai szempontból jövőbe mutató ház a nyerő, ezért sokat gondolkodtam honnan tudhatom meg ezeket a szempontokat.

Passzívház!

Elkezdtem információt gyűjteni a passzívház követelményeiről, építéséről. Nagyon röviden mi is a passzívház: “Egy passzívház 90 %-kal kevesebb fűtőenergiát használ fel, mint egy hagyományos ház. Még az átlagos, új építésű házakkal szemben is 75 % az energia-megtakarítás. A fűtőenergia szükséglete kb. 1,5 liter fűtőolaj egyenérték (ez megfelel kb 1,5 m³ gáznak - a fordító) négyzetméterenként évente, ami az alacsony energiafelhasználású házakénál is lényegesen alacsonyabb. Ugyanakkor egy passzívházban lényegesen jobb a komfortérzet. A passzívház a benne meglévő energiaforrásokat hasznosítja, mint például a benntartózkodó személyek testhőjét, vagy a beeső napsugárzást - a fűtés ezáltal alapvetően leegyszerűsödik. Különleges ablakok és egy, a külső falakon, a tetőn és az aljzaton nagy hatékonyságú hőszigetelésből kialakított burok tartja védelmezően meg a meleget a házban. A friss levegő huzatmentes utánpótlásáról egy szellőztető-berendezés folyamatosan gondoskodik, amiben egy nagy hatékonyságú hővisszanyerő az elhasznált levegő hőjét ismét rendelkezésre bocsátja.”

bestand_passivhaus_vgl.png

A kép és az idézet forrása: http://www.passzivhaz-akademia.hu

Megjegyzem, hogy a németek már kidolgozták az aktívház koncepciót is! Ez olyan ingatlant jelent, amely több energiát termel, mint amennyit felhasznál. Ez a következő lépés a passzívház után. Erről érdeklődés esetén többet is írhatok később.

Hazánkban is léteznek már vállalkozások, melyek képviselői tudatosan kezdtek passzívház tervezésbe és kivitelezésbe, legyen az szerkezet, gépészet vagy mindkettő együtt. Leírásaikból, fotóikból nagyon sokat tanulhatunk, az olvasottakat felhasználhatjuk már a tervezővel folytatott egyeztetés során. (Kishazánkban még a régi gondolkodású tervezők vannak többségben, mert kevesen kényszerítik rá őket az energiatakarékos épületek tervezésére. Ha tervező kiválasztás előtt vagytok, javaslom rákérdezni a passzívház követelmények ismereteire. Még az elején jobb új tervező után nézni ha nem megfelelő a hozzáállás.)

Baromi sok olvasás után megvolt a döntés, ha értékálló házat szeretnénk, nem távolodhatunk el igazán a passzívház követelményektől, akkor is ha tudjuk nyilván többe kerül majd. És itt elérkeztem az első blogposztomhoz, amelyben a jogszabályok felsorolása során említést tettem a 2020 után hatályba lépő energetikai szabályokra. E szerint sem éri meg ma olyan házat építeni, amely alig tér el a passzívház követelményeitől. Már jogszabály is ezt határozza meg, miért építenénk ettől rosszabbat? Inkább tartson tovább a folyamat, építsünk kisebbet, ne akarjunk karácsonyra beköltözni, vegyünk minden lehetőséget figyelembe, amivel megközelíthetjük, ezeket az értékeket.

Kis előzetes, hogy mire figyeljünk egy korszerű, jövőbe mutató, energiatakarékos ház tervezésekor: hőtároló falszerkezet, vastag külső homlokzati, aljzati, tető födém hőszigetelés, légtömör kivitelezés a beltérben, a föld hőjét hasznosító hőszivattyús fűtő-hűtő rendszer felületfűtéssel, hővisszanyerős szellőztető rendszer, csak néhány fontosnak tekinthető és megvalósítható dolog.

Következik: Hogyan válasszunk, telket egy alacsony energiafogyasztású ház felépítéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://johazkell.blog.hu/api/trackback/id/tr8211928327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása