Építési tanácsok ha jó házat szeretnél

Építkezel? Jó ház kell?

Építkezel? Jó ház kell?

A talajmechanika fontossága

A talajmechanikai vizsgálat segít hogyan válaszd meg az alapozás módszerét

2016. december 18. - Építkeztem

Az építési telkünk megvásárlásakor még fogalmam sem volt arról, hogy a telek elhelyezkedése mennyire befolyásolhatja az alapozást.

construction-site-1646664_640.jpg

A telkünk a város egyik legmagasabb pontján fekszik. A tervezőnk javaslatára döntöttünk a talajmechanikai vizsgálat elvégzése mellett, mivel fogalmunk sem volt milyen terület volt korábban úgy 70-80 évvel ezelőtt a telek. Nem tudhattuk a talaj összetételét és a talajvíz szintjének magasságát. Ezek a legfontosabb tények, melyek nélkül nem dönthetünk megfelelően az alapozásról.

A vizsgálat alkalmával a telek két részén 5 méter mélységig fúrtak le egy kisebb benzinmotoros fúróeszköz segítségével. A fúrás során mintát is vettek a talajszerkezeti részekből, amely alapján pontos elemzést készítettek a földfelszín alatti 5 méteres talajszelvényről. Ennek eredményeként láthatóvá vált hol van a talajszerkezetünk legfelső teherbíró rétege.

Az elemzésben javaslatot is tettek az általuk megfelelőnek vélt alapozásról is. Mivel a teherbíró réteg több mint 2 méter mélyen van, nálunk a cölöpalapozást javasolták. Ezt is választottuk, mert nem is merült fel más ésszerűnek tűnő verzió a vizsgálat alapján.

A tervezőink - mind a statikus, mind az építő mérnök - és a cölöpalapozást végző cég szakemberei is figyelembe vették a vizsgálat eredményét, annak figyelembevételével határozták meg például a talpgerenda, valamint a betoncölöpök vasalását.

Amennyiben nem tudjuk pontosan a megvásárolt telek talajszerkezetét, mielőtt belevágunk a tervezési folyamatba, célszerű elvégeztetni a talajmechanikai vizsgálatot.

Sőt kijelentem, véleményem szerint ma már egy építkezést sem lenne szabad ilyen vizsgálat nélkül elkezdeni.

Következik: Mit kell mindenképp figyelembe vennünk ha saját magunk szeretnénk irányítani az építkezést.

A bejegyzés trackback címe:

https://johazkell.blog.hu/api/trackback/id/tr112055863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása